Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, πλέον, σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας με χρήστες από μικρά παιδιά έως ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, με εξάπλωση σε κάθε γωνιά της γης. έχει εισβάλει δυναμικά στη ζωή μας.

Έχει χαρακτηριστεί ως η επανάσταση του αιώνα διότι μας δίνει την δυνατότητα πρόσβασης στη μεγαλύτερη δεξαμενή πληροφοριών στον κόσμο, όπως επίσης είναι ένα εργαλείο που εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Αποτελεί το βασικό όχημα της «Κοινωνίας της Γνώσης». Με ένα κλικ μπορείς να έχεις μπροστά στην οθόνη σου σχεδόν όποια πληροφορία θέλεις.

Ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης οι χρήσεις του διαδικτύου είναι σημαντικές και συνεχώς αυξανόμενες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο κυρίως για λόγους επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης και προετοιμασίας των σχολικών εργασιών.

Παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά του όμως, το Διαδίκτυο, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την πλοήγησή μας σ’ αυτό ώστε να μπορούμε να «σερφάρουμε» με ασφάλεια.

1. Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.

2. Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms. Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

3. Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.

4. Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.

5. Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

6. Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητά «sites» (βία, πορνογραφία).

1. Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.

2. Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

3. Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.

4. Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.

5. Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.

6. Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.

7. Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο Internet διότι ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ότι θέλει χωρίς να ελέγχεται από κανένα.

 

Καλό είναι να παρακολουθήσετε τα βίντεο που ακολουθούν:

Οδηγίες για ασφαλή χρήση του διαδικτύου (μέρος Α)

Οδηγίες για ασφαλή χρήση του διαδικτύου (μέρος Β)

Βίντεο: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο συμβουλές για γονείς & παιδιά

Βιντεοταινία μικρού μήκους Tagged – με Ελληνικούς υπότιτλους

Χρήσιμες ιστοσελίδες…

  • Για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο φροντίζει η ιστοσελίδα της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον ιστοχώρο αυτό θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, ειδήσεις και συμβουλές σε σχέση με την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους.

http://www.saferinternet.gr/

  • Αντικείμενο του ιστότοπου είναι η ενημέρωση σε θέματα ασφαλούς πρόσβασης εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων και μαθητών στο Διαδίκτυο.

Ανανεωμένος διαδικτυακός τόπος «internet-safety.gr»

  • Συμβουλές για την ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τη σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=135&Itemid=128&lang

  • Το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν «εικονικό καταφύγιο» σε αυτό το μέσο. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου.

http://www.safeline.gr/

  • Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας. Από μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το θεωρούν ως μια αγαπημένη απασχόλησή τους. Σκοπός της ιστοσελίδας αυτής, εκτός από την πληροφόρηση σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα του Διαδικτύου, είναι η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε όλο το υλικό που αναπτύχθηκε σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο μέχρι σήμερα.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

  • Η ασφάλεια είναι ένα θέμα που συζητούν αδιάκοπα όλοι οι χρήστες του Facebook.

https://www.facebook.com/safety/

  • Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,97846&_dad=portal&_schema=PORTAL

  • Μια παρουσίαση σε Prezi για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.


wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress magazine themes