Αρχική

Η ιστορία του Γυμνασίου μας ξεκινά από το σχολικό έτος 1994-1995. Τότε λειτούργησε για πρώτη φορά ύστερα από τον ιδρυτκό Νόμο Δ4/499/1-11-1994. Έδρα του ορίστηκε ο οικισμός Δαράτσος που αποτελούσε τότε τμήμα του Καποδιστριακού Δήμου Νέας Κυδωνίας, στα δυτικά του Δήμου Χανίων. Ήδη, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», έχει συγχωνευθεί με τον Δήμο Χανίων, του οποίου αποτελεί πλέον Δημοτικό Διαμέρισμα.

Το δεύτερο στοιχείο της περιφραστικής ονομασίας («Κυδωνία») υπενθυμίζει την ονομασία μιας από τις πέντε επαρχίας του Νομού Χανίων που υπήρχαν πριν από την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει όμως την καταγωγή της στην μινωική εποχή, κατά την οποία στη θέση όπου σήμερα βρίσκονται τα Χανιά είχε ιδρυθεί και ακμάσει λαμπρή πόλη με το όνομα Κυδωνία οφειλόμενο, κατά την παράδοση, στον επώνυμο οικιστή Κύδωνα, γιο του Ερμή ή του Απόλλωνα από την Νύμφη Ακακαλλίδα, θυγατέρα του Μίνωα ή του Τεγεάτη.

Το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, όπως εξ αρχής ονομάστηκε, ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου, περιοχής με ραγδαία ανάπτυξη οικιστική, οικονομική, πληθυσμιακή. Πολύ σύντομα ο αριθμός των μαθητών σχεδόν διπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες για κάλυψη των νέων αναγκών που ανακύπτουν με ταχείς ρυθμούς.

Πρώτος Διευθυντής του Γυμνασίου, και μέχρι 2 Σεπτεμβρίου 2002, διετέλεσε ο ιερέας πατήρ Στυλιανός Θεοδωρογλάκης. Τον διαδέχθηκαν ο Σταύρος Λακιωτάκης στις 2 Αυγούστου 2002 μέχρι και τον Αύγουστο του 2007 και εν συνεχεία ως προσωρινός Διευθυντής (Αύγουστος ? Νοέμβριος 2007) ο μέχρι τότε (και από το σχολικό έτος 1998-1999) και μετά ταύτα (μέχρι και το σχολικό έτος 2010-2011) Γεώργιος Λουπάσης, και από τον Νοέμβριο 2007 ο Βασίλης Βαζιτάρης.

Ο Δαράτσος βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, στα Δυτικά και είναι ένα μεγάλο χωριό με 3200 μονίμους κατοίκους, περίπου 500 μέτρα από την θάλασσα.

Το χωριό είναι στη πραγματικότητα ένα τουριστικό θέρετρο που αποτελείται από 3 συνοικίες την Παρηγοριά, το Μακρύ Τείχος και τον Κάτω Δαράτσο, που είναι η παραλία του χωριού.

Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων σε μικρή απόσταση από το χωριό είναι πολύ όμορφη με αλλεπάλληλους κολπίσκους και γραφικά λιμανάκια, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ήσυχο μπάνιο και ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής. Πολλά ξενοδοχεία, στούντιο και ενοικιαζόμενα δωμάτια στις τρεις συνοικίες και στους Αγίους Αποστόλους προσφέρουν στον επισκέπτη μια μεγάλη γκάμα από επιλογές για διαμονή. Επίσης στους Αγίους Αποστόλους υπάρχει κάμπινγκ με πλήρεις παροχές και φυσική σκιά. Ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ υπάρχουν εν αφθονία και προσφέρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για φαγητό ή ποτό. Το χωριό έχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία των ΚΤΕΛ όλο το χρόνο.

Επιλέξτε...

Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις...

Ειδήσεις με μια ματιά…


Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress magazine themes