Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μιχάλης Τζωρτζάκης(ΠΕ20)
E-mail: tzortzakism1@yahoo.gr
Τηλ. εργαστηρίου: 2821020807
Γενικά…
Το εργαστήριο Πληροφορικής του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας διαθέτει 16 σταθμούς εργασίας για τους μαθητές με Λειτουργικό Σύστημα Win 7, 2 Laptop και ένα εξυπηρετητή για την διαχείριση και τον έλεγχο του τοπικού δικτύου.
Οι σταθμοί εργασίας είναι σύγχρονοι, είναι πλήρως λειτουργικοί και εξοπλισμένοι με το κατάλληλο υλικό και λογισμικό για τις ανάγκες των μαθημάτων των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Στο χώρο είναι εφικτή η κοινή χρήση εκτυπωτή και σαρωτή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα βιντεοπροβολών και διαδραστικών μαθημάτων μέσω ενός προτζέκτορα και ενός διαδραστικού πίνακα, μέσα που δίνουν νέα διάσταση στην εκπαιδευτική εμπειρία και χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Το τοπικό δίκτυο του εργαστηρίου έχει επεκταθεί και σε άλλους χώρους του σχολείου (γραφεία διεύθυνσης και συλλόγου καθηγητών), στις 5 αίθουσες με Διαδραστικούς πίνακες, καθώς επίσης και σε όλες τις υπόλοιπες αίθουσες του σχολείου μας και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους υπόλοιπους χρήστες (πρόσβαση στο διαδίκτυο, υπηρεσίες εκτύπωσης κλπ).
Επιδίωξή μας είναι να συντηρήσουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο και ευχάριστο εργαστηριακό περιβάλλον, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιδίδονται απρόσκοπτα στο εκπαιδευτικό τους έργο.
Κανονισμός Λειτουργίας Εργαστηρίου…
1) Στον χώρο του εργαστηρίου δεν εισέρχεται κανένας μέσα αν δεν βρίσκεται ο καθηγητής Πληροφορικής. Τις ώρες που δεν γίνεται μάθημα μπορεί κάποιος να απασχοληθεί σε υπολογιστή , με την σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου καθηγητή και εφόσον τον ενημερώσει για το θέμα που θα ασχοληθεί
2) Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα φτιάχνουμε τις καρέκλες στην θέση τους και αν είναι η τελευταία ώρα λειτουργίας του εργαστηρίου κλείνουμε τους υπολογιστές και αποχωρούμε από το εργαστήριο. Μετά το τέλος του μαθήματος πετάμε χαρτιά ή οτιδήποτε άλλο στο καλάθι σκουπιδιών. Ο χώρος του εργαστηρίου πρέπει να διατηρείται καθαρός. Δεν ξεχνάμε ότι μετά από μας μπαίνουν άλλοι συμμαθητές μας.
3) Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο εργαστήριο με φαγητό ή ποτό (νερό, καφέ, αναψυκτικό). Στον πάγκο με τους υπολογιστές πρέπει να υπάρχουν μόνο ότι είναι απαραίτητο για το μάθημα (βιβλία, στυλό, τετράδια).
4) Κάθε μαθητής έχει συγκεκριμένη θέση, δηλ. χειρίζεται συγκεκριμένο υπολογιστή όπως ορίζεται από το πλάνο εργαστηρίου. Στο πλάνο φαίνονται όλοι οι υπολογιστές αριθμημένοι και δίπλα τα ονόματα των μαθητών που αντιστοιχούν σε καθέναν από αυτούς. Έτσι μετά την είσοδο των μαθητών στο εργαστήριο, ο καθένας κάθεται στην θέση του όπως ορίζεται από το πλάνο.
5) Ο κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τον συγκεκριμένο υπολογιστή που χειρίζεται. Πρέπει να γνωρίζει ότι:
A) Δεν πρέπει να υπάρχουν μουτζούρες στον υπολογιστή ή στον πάγκο. Αν υπάρχουν, θα αναλαμβάνει ο μαθητής να το καθαρίσει με χαρτί και οινόπνευμα.
B) Δεν δικαιολογείται απώλεια περιφερειακών συσκευών από τον υπολογιστή π.χ. ποντίκι, πληκτρολόγιο, ηχεία κ.λ.π.
Γ) Δεν δικαιολογείται ζημιά στην μονάδα του υπολογιστή που προέρχεται από χτύπημα.
Μετά το τέλος του μαθήματος, γίνεται έλεγχος των υπολογιστών από τον καθηγητή και αν έχει συμβεί κάτι από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, το θέμα τίθεται στον διευθυντή και στο σύλλογο καθηγητών , όπου αποφασίζεται η τιμωρία. Στην καλύτερη περίπτωση υποχρεούται ο μαθητής να καταβάλει χρήματα για αντικατάσταση των απολεσθέντων ή επισκευή της ζημιάς.
6) Κατά την διάρκεια του μαθήματος κανένας δεν σηκώνεται από την θέση του και δεν πηγαίνει σε άλλο υπολογιστή εκτός και αν υπάρχει υπόδειξη από τον καθηγητή.
7) Εκτυπώσεις από τους μαθητές πραγματοποιούνται αφού πρώτα ενημερωθεί ο καθηγητής με το θέμα και το πλήθος των σελίδων.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να διατηρούμε το εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.